Kaszka porowa dla niemowląt

1 min
25. mar'25
Twoje dzieci od razu pokochają delikatny, pyszny i lekko słodki smak porów. Wrażliwe kubki smakowe dzieci z pewnością docenią kremową konsystencję owsianki, a ich trawienie podziękuje błonnikowi, którego pod dostatkiem jest w białej części pora. Zielone liście porów mogą być trudniejsze do strawienia, dlatego zostaw je dorosłym, bo można z nich przygotować pyszną zupę.
Liczba porcji
 1
Składniki
  • 140 g białej części pora
Sposób przygotowania

Do tego puree będziesz potrzebować tylko białej części pora, odetnij więc zielone końcówki wraz z korzeniami. Białą część pokroić w plasterki, odstawić na kilka minut do zimnej wody z octem, a następnie odcedzić. Włóż pora do parowaru, dolej wody do zbiornika do poziomu 3 i zagotuj. Następnie zmiksuj ugotowane na parze pory i jeśli to konieczne, dodaj wodę, w której gotowano pory, aby rozrzedzić puree.

A co zrobić, gdy dzieci nie chcą jeść warzyw? Wypróbuj małą sztuczkę i pozwól im „gotować” własne jedzenie w kuchni dla dzieci. Ta ważna rola może ich zainspirować do spróbowania przynajmniej przecierów warzywnych, które na pierwszy rzut oka im nie smakują.

Help improve this article
Czy ten artykuł jest pomocny?