Wiosna pełna witamin ze świeżych warzyw i owoców

4 min
28. mar'22

Wiosna puka do drzwi i choć zima wcale nie była tak ciężka i mroźna, zdecydowanie nie możemy się doczekać ciepłego słońca i dłuższych dni. Jednak powód do radości nadchodzącej wiosny dostrzegamy również w świeżych warzywach i owocach, z których przygotujesz pyszne i pełne witamin posiłki dla swoich dzieci. Czego najbardziej brakuje organizmowi dziecka po zimie i jak uzupełnić te witaminy?

Organizmowi, czy to dzieci, czy dorosłych, bez wątpienia po zimie brakuje witaminy D. Pozyskiwana jest ona głównie ze światła słonecznego (a konkretnie z promieniowania UVB), a po zimie jej poziom w organizmie może spaść nawet o 50 proc. Argument, że słońce nadal świeci nawet zimą, nie jest w tym przypadku słuszny – promienie słoneczne padają na ziemię pod kątem i są pod tym względem niewystarczające do zaspokojenia potrzeb produkcji witaminy D.

Oczywiście system odpornościowy na początku wiosny cierpi nie tylko na niski poziom witaminy D. Ważne jest, aby uzupełniać u dzieci inne witaminy i minerały, które zapewnią silną odporność. Idealnym źródłem wszystkich niezbędnych substancji są produkty sezonowe, które są typowe dla danego obszaru o określonej porze roku. Np. jesienią są to jabłka, gruszki czy kapusta, wiosną - rzodkiewka, szparagi czy dymka. Dla każdej szerokości geograficznej występują inne typowe uprawy, dlatego najlepiej jest polegać na uprawach własnych lub certyfikowanych sprzedawcach.

Witamina d blog

Jakie warzywa i owoce występują w sezonie wiosennym:

  • szczypiorek – ta „pierwsza jaskółka” wśród wiosennych warzyw to także przysmak do zwykłego pieczywa z masłem. Cebula nie traci swoich ważnych substancji i minerałów nawet po obróbce cieplnej, ale większość substancji aktywnych jest w niej uwalniana po drobnym pokrojeniu.
  • por – jest świetnym zamiennikiem cebuli, której wyrazisty smak może czasem dzieciom przeszkadzać. Por wspomaga pracę przewodu pokarmowego i nerek oraz wzmacnia układ odpornościowy. Jest bogaty w witaminy B6, C i E, karoteny, selen, fosfor, żelazo, a także jest źródłem kwasu foliowego.
  • siedmiolatka – jest kolejnym warzywem z rodziny cebulowych, ma więc ich wszystkie pozytywne właściwości. Znajdziesz w niej witaminy z grupy B, C, wapń, potas, żelazo, karotenoidy i mangan. Wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, a także działa odkażająco.
  • szparagi – sezon na nie trwa tylko trzy miesiące w roku, należy więc to w pełni wykorzystać i włączyć go do diety. Szparagi są bogate w kwas foliowy, błonnik, potas i cały zestaw witamin. Jest niesamowitym przeciwutleniaczem i działa przeciwzapalnie.
  • szpinak - jest również bardzo dobrym przeciwutleniaczem i zawiera witaminę K, wapń, magnez, kwas foliowy, miedź czy mangan. Posiada również żelazo, które pozyskasz poprzez obróbkę cieplną.
  • rzodkiewka - bez wątpienia jedno z najpopularniejszych wiosennych warzyw. Posiada wysoką zawartość witaminy C i kwasu foliowego, znajdziemy w niej również błonnik, który korzystnie wpływa na jelita i trawienie.
  • czosnek niedźwiedzi  - wzmacnia odporność, działa silnie odtruwająco, obniża ciśnienie krwi i pomaga zwalczać bóle głowy. Czosnek niedźwiedzi znany jest ze swojego leczniczego działania w chorobach górnych dróg oddechowych, a także łagodzi problemy żołądkowe. Nazbieraj go prosto z łona natury i przygotuj z niego dla całej rodziny całe smaczne pesto.
  • truskawki – może to dziwić, ale truskawki przeżywają boom nie tylko latem, ale także wiosną, zwłaszcza od kwietnia. W słodkim smaku kryje się błonnik, potas i witamina C. Truskawki działają jako przeciwutleniacze, a nawet mają zdolność zmniejszania ryzyka raka i otyłości.
  • rabarbar - Posiada mocno kwaśny smak, dlatego warto łączyć go ze słodkimi owocami lub rozsądną dawką cukru. Jednak nigdy nie spożywaj go na surowo i nie przesadzaj z jego spożyciem - zawiera kwas szczawiowy, który wiąże witaminy i ważne substancje.

Świeże warzywa i owoce są niezastąpionym składnikiem w menu dla dzieci, ale same w sobie oczywiście nie wystarczą. Dlatego dietę należy uzupełniać o inne źródła witamin i minerałów - jajka, ryby, wysokiej jakości mięso, orzechy, zboża i produkty mleczne.

Witaminy rzodkiewkaA co z suplementami diety?

Odpowiedź na to pytanie jest dość prosta – jeśli Twoje dziecko otrzymuje wszystkie ważne witaminy i minerały ze zbilansowanej i urozmaiconej diety, podawanie suplementów witaminowych nie jest konieczne. Jednak pediatrzy są zgodni, że należy zwiększyć spożycie witamin, zwłaszcza w okresach zwiększonej zachorowalności na infekcje. Najlepszym sposobem jest oczywiście zwiększenie spożycia świeżych owoców i warzyw.

W przypadku choroby zaleca się stosowanie witaminy C, którą organizm bardzo szybko zużywa podczas osłabienia spowodowanego jej przebiegiem. Po konsultacji z pediatrą warto również podawać dzieciom witaminę D (zwłaszcza karmionym piersią), jednak zawsze należy wcześniej skonsultować się z lekarzem, ponieważ niektóre witaminy mogą być przedawkowane nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych.

Wykorzystaj wiosnę, spędzaj z dziećmi jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu, przygotowuj dla nich obfite posiłki i nie zapominaj o regularnej podaży witamin w postaci świeżych sezonowych owoców i warzyw.