Spożycie witamin zimą: Jakie zalety ma suszarka owocowa i warzyw?

  Kategorie: Zdrowe dziecko,
5 min
05. lut'24

3 Czy Ty i Twoja rodzina w pełni cieszyliście się sezonem świeżych owoców i warzyw prosto z ogrodu? Latem dzieci miały wystarczającą ilość witamin i minerałów, która jednak będzie się zmniejszać wraz z nadchodzącą jesienno-zimową pogodą. Ale czy wiesz, że suszone produkty również zawierają mnóstwo składników odżywczych i są równie smaczne? Przekonają Cię o tym poniższe linie.

Suszenie żywności to jedna z najpopularniejszych metod przedłużania trwałości owoców i warzyw. Posiadanie własnej suszarki to ogromna zaleta, zwłaszcza jeśli masz w domu dużo owoców i warzyw, których nie masz czasu wykorzystać na świeżo. Doradzimy, które produkty nadają się do suszenia, a jakie nie, jak przechowywać susz i dodamy wskazówki dotyczące zdrowych przekąsek dla dzieci i dorosłych.

Jakie produkty spożywcze nadają się do suszenia?

Jak już wspomnieliśmy, suszone produkty są szybką, ale i zdrową przekąską. Można je dodawać do sałatek, płatków owsianych, płatków śniadaniowych, wypieków, koktajli lub cieszyć się nimi samodzielnie. Pewnie nie zdziwi Cię fakt, że w suszarce możesz wysuszyć niemal wszystko, nie tylko owoce.

W suszarce do żywności i owoców Beab's Dry'n'Snack można umieścić zioła, takie jak bazylia, lawenda, mięta, rozmaryn, ale także owoce - jabłka, truskawki, morele, banany. Zdrową przekąską są bez wątpienia suszona marchewka czy liście jarmużu, a suszone grzyby, jogurty i puree dla dzieci można też suszyć. Są jednak produkty, których lepiej nie suszyć. Należą do nich na przykład awokado, masło, mleko, jajka i orzechy.

Witamin nie zabraknie

Suszona żywność zachowuje prawie wszystkie wartości odżywcze, jakie organizm mógłby z niej uzyskać nawet w stanie świeżym. Suszone jabłko daje dzieciom taką samą energię jak świeże, ponieważ w procesie suszenia nie dochodzi do utraty białek, tłuszczów, błonnika ani naturalnych cukrów. Korzyść polega również na tym, że większa ilość błonnika jest skoncentrowana w mniejszej ilości owoców, co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, wspiera zdrowe wypróżnienia, a jego obecność w organizmie pomaga skutecznie walczyć z zaparciami.

Oczywiście wyższa koncentracja składników odżywczych powoduje, że ilość spożywanych suszonych owoców i warzyw musi być mniejsza niż w przypadku spożywania świeżej żywności. Dzieci w wieku 2-5 lat potrzebują do zdrowego rozwoju około 15 g błonnika dziennie, dzieci w wieku 5-11 lat mogą już przyjmować 20 g błonnika. Należy pamiętać, że suszona żywność w żaden sposób nie zastępuje pełnowartościowej żywności i że dzieci potrzebują zróżnicowanej diety, aby rosnąć i dobrze się rozwijać.

Dzieci i suszona żywność: od czego zacząć?

Dzieci od szóstego miesiąca życia, które oprócz mleka matki otrzymują już pokarm stały, gotowe są na drobne przekąski w postaci suszonych owoców i warzyw. Nie należy jednak podawać tak przetworzonych potraw jako pierwszego dodatku, gdyż w tym okresie kształtują się zdrowe nawyki żywieniowe.

Maluchom w tym wieku można podawać drobno pokrojone plasterki suszonych jabłek, dzięki czemu dzieci mogą ćwiczyć małą motorykę, doskonalić chwyt pęsety, a także koordynację ręka-oko. Unikaj twardych suszonych owoców, takich jak banany, gdzie istnieje ryzyko zadławienia. Można jednak spróbować suszonego puree, które jest świetnym wyborem w podróży. W razie potrzeby zalej przygotowaną w ten sposób przystawkę wodą i pyszne, bogate puree będzie gotowe.

Około dziesiątego miesiąca, kiedy dzieci są już bardziej „profesjonalne” w żywieniu, można podawać im większe kawałki owoców. Ważne jest, aby ten owoc był nadal miękki. Naprawdę zachowaj twarde suszone owoce na później, najlepiej od czwartego roku.

Produkty suszone, nie wyłączając warzyw, należy podawać dzieciom jako zdrową przekąskę już od pierwszego roku życia. Do tego czasu każdy posiłek jest dla dziecka kompletny i większość stanowi mleko matki. Suszone przekąski w tym wieku nie zastępują pełnowartościowej diety, a nawet w przypadku dzieci starszych niż 12 miesięcy można zastąpić jeden posiłek odpowiednią porcją suszonych owoców lub warzyw. Nie należy jednak przesadzać – zalecana dzienna porcja suszu dla dzieci to maksymalnie mała garść tak przygotowanego owocu.

Wskazówki dotyczące zdrowego podjadania

Korzystanie z suszarki do żywności i owoców Dry'n'Snack Beaba jest proste, gdyż samo przygotowanie polega jedynie na myciu i krojeniu żywności. Zazwyczaj suszy się je w temperaturze 35-80°C przez kilka godzin. Efektem są zdrowe przekąski, które są zawsze pod ręką nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Oto sprawdzone wskazówki na najsmaczniejsze połączenia:

  • Krążki jabłek - jabłka pokroić w plasterki i namoczyć w soku z cytryny, aby zapobiec brązowieniu. Suszyć w temperaturze 60°C przez 8-12 godzin. Czy masz ochotę poeksperymentować? Posyp jabłka cynamonem i dodaj im dodatkowego smaku.
  • Słodkie truskawki - truskawki przekrój na pół i również namocz w wodzie z sokiem z cytryny. Ułożyć na blasze i suszyć w temperaturze 60°C przez 6-10 godzin. Suszone truskawki nadają się do jogurtów, płatków śniadaniowych i płatków owsianych.
  • Chipsy bananowe – obierz banany, pokrój je w krążki i rozłóż na blasze do pieczenia. Suszyć analogicznie jak truskawki, czyli w temperaturze 60°C przez około 6-10 godzin. Suszone w domu banany są lekko gumowate i świetnie smakują.
  • Chipsy ogórkowe - ogórek umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wysuszyć, skropić olejem, posypać odrobiną soli i suszyć w suszarce w temperaturze 60°C przez 6-10 godzin.
  • Chipsy ziemniaczane – obierz, opłucz i pokrój ziemniaki w cienkie plasterki. Gotuj na parze przez 5-6 minut, a po ugotowaniu ponownie opłucz, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Tak przygotowane plastry suszymy w temperaturze 55°C przez 8-10 godzin. Podobnie jak ogórki, ziemniaki przed suszeniem można posypać solą lub innymi ulubionymi przyprawami.
  • Zioła suszone – dowolne zioła nadające się do suszenia w temperaturze 40°C i 70°C przez 3-8 godzin. Dokładnie wysuszone zioła przed przechowywaniem powinny być kruche, kruche i całkowicie wolne od wody, w przeciwnym razie istnieje ryzyko ich spleśnienia.
  • Krakersy marchewkowe - marchewkę obierz, zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj z mielonym siemieniem lnianym lub nasionami chia. Z tej masy uformuj krążki wielkości krakersa, ułóż na blasze i susz w temperaturze 55°C przez 12 godzin. Po tym czasie przewróć krakersy na drugą stronę i osusz w ten sam sposób.
  • Skórki owocowe – miksuj dowolne owoce, jakie lubią dzieci, aż uzyskają konsystencję gęstszego smoothie. Wylewamy go na blachę do pieczenia i rozprowadzamy na grubość ok. 0,5 cm. Suszyć przez 10 godzin w temperaturze 60°C. Po wyschnięciu obrać płat owoców z arkusza, pokroić w paski i zwinąć.