Pizza z Orientu

1 min
18. lut'24
Pizza ogólnie nie jest uważana za zdrową żywność, wręcz przeciwnie. Jeśli jednak postawisz na domową pizzę, możesz postawić na świeżość składników i małą ilość tłuszczu, bo to od Ciebie i tylko od Ciebie zależy, jakie składniki ozdobią Twoją pizzę. Orientalna pizza z warsztatu szefów kuchni Beaba zawiera wystarczającą ilość witamin z różnych rodzajów warzyw, a także białka.
Liczba porcji
 1
Składniki
  • 120 ml wody
  • 200 g mąki
  • 2 g mleka w proszku
  • 5 g suszonych drożdży
  • 15 g cukru
  • 150 g pomidorów
  • 20 g marchewki
  • 20 g żółtej papryki
  • 3 oliwki bez pestek
  • 30 g szynki
  • Oliwa z oliwek
  • ¼ łyżeczki oregano
Sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania ciasta. Suszone drożdże rozpuścić w wodzie i w trakcie „pracy” wymieszać ze sobą suche składniki tj. mąkę, mleko w proszku i cukier. Dodać drożdże i wodę, wyrobić ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

W małym rondlu zagotuj wodę i dodaj pomidory. Wyjmij je po około 30 sekundach, obierz i pokrój w kostkę. Obierz marchewkę i pokrój ją w krążki. Opłucz paprykę pod bieżącą wodą, usuń nasiona i również pokrój. Do parowara włóż pomidory, marchewkę i paprykę, napełnij zbiornik wodą do poziomu 3 i gotuj.

Po ugotowaniu nadmiar płynu przelej do szklanki i odłóż ugotowaną paprykę na bok. Zmiksuj pomidory z marchewką i oregano, aby stworzyć sos bazowy do pizzy.

Rozgrzej piekarnik do 180°C i zacznij przygotowywać pizzę. Oddziel ⅙ ciasta (z tej części powstanie pizza dla dzieci) i rozwałkuj na okrąg o średnicy około 12 cm. Na cieście smarujemy passatą pomidorowo-marchewkową, dekorujemy papryką, szynką i oliwkami. Włóż pizzę do odpowiednio nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu skrop oliwą i odstaw na chwilę przed podaniem.

Wskazówka szefa kuchni: Jeśli nie masz czasu na samodzielne wyrabianie ciasta, jako bazę możesz wykorzystać chleb tostowy. Po upieczeniu pizzę można posypać tartym parmezanem i bazylią.