Co na kolację dla dzieci: Tradycyjne i nowoczesne przepisy

  Kategorie: Gotujemy dzieciom,
7 min
12. cze'25

Proste, szybkie, smaczne i zawsze inne. Tak wygląda idealna kolacja w oczach rodziców i dzieci. Oferowanie dzieciom kanapki z szynką i warzywami każdego wieczoru jest prawdopodobnie najłatwiejszym rozwiązaniem, ale nie zawsze musi się udać. Dzięki naszym wskazówkom dotyczącym kolacji dla dzieci, będą one bohaterami dnia w oczach maluchów.

Zróżnicowana i zbilansowana dieta jest kluczem do zdrowego wzrostu i rozwoju wszystkich dzieci, nie tylko we wczesnym dzieciństwie. Jednak naturalne i ludzkie jest to, że po ugotowaniu obiadu i zajęciu się domem nie zawsze jest czas i energia na gotowanie kolacji. Jednak dzieci muszą jeść, a nasze wskazówki dotyczące kolacji dla dzieci zapewnią, że maluchy pójdą spać z pełnymi brzuszkami.

Tradycyjne przepisy

Wspomniana kanapka z masłem i szynką jest po prostu podstawą obiadów dla dzieci (i śniadań) i prawdą jest, że czasami dzieci nie chcą niczego innego. Oprócz tradycyjnego chleba lub innych wypieków z szynką, dzieci będą mogły również cieszyć się następującymi tradycyjnymi daniami:

  • kasza manna
  • budyń
  • chleb z masłem i dżemem/miodem
  • makowiec z masłem i kakao
  • jogurt
  • jajka gotowane na różne sposoby (na twardo, na miękko, w koszulce, jajecznica, omlet itp.)
  • bulion z kurczaka/kury z makaronem
  • zupy kremowe i warzywne
  • przeciery owocowo-warzywne
  • owsianka z owocami.

Przy wyborze obiadu należy również wziąć pod uwagę gusta dzieci i nie zmuszać ich do jedzenia czegoś, czego kategorycznie odmawiają. Jeśli wiesz, że Twoje dziecko nie lubi słodkich potraw, nie zmuszaj go do jedzenia budyniu lub chleba z dżemem i postępuj odwrotnie.

Nic Ci nie zaszkodzi, jeśli podgrzejesz resztki z obiadu na kolację lub trochę dostosujesz obiad. Zostało Ci mięso z obiadu? Możesz je wykorzystać do risotto z warzywami lub upiec z makaronem z sosem serowym.

Nowoczesne przepisy

Chcesz przygotować coś innego na obiad dla swoich dzieci i rozpieścić ich kubki smakowe? Nie bój się włączyć do diety maluchów nowoczesnych dań kuchni zagranicznej.

Roladki z cukinii w papierze ryżowym

Cukinia to warzywo, które możesz podawać jako dodatek dzieciom od czwartego miesiąca życia. Z czasem mogą się znudzić cukinią w formie papki, i wtedy wkraczają do gry cukinia w papierze ryżowym. Z pewnością pokochasz to zdrowe, pożywne i ciekawe danie dla dzieci i będziesz mógł cieszyć się nim razem jako rodzina.

Składniki

  • 1 młoda cukinia
  • 2 papiery ryżowe

Sposób przygotowania

  • Umyj młodą cukinię, odetnij oba końce i pokrój ją na cienkie paski o długości około 9 cm.
  • Zanurz papier ryżowy w wodzie na kilka sekund, aby zmiękł i był łatwiejszy w obróbce.
  • Zawiń chipsy z cukinii w papier ryżowy. Nie zapomnij złożyć obu końców, aby rolada się nie rozpadła.
  • Cukinię gotuj na parze przez około 10 minut w rondlu lub garnku.
  • Możesz zmiksować jedzenie dla najmłodszych dzieci, ale dzieci od 10 miesiąca życia mogą już wziąć roladę do ręki i jeść ją samodzielnie.

Możesz dostosować tę wiosenną roladę z cukinii do wymagań dzieci. Do cukinii możesz dodać marchewki, ogórki lub seler, a starsze dzieci mogą również maczać gotowane na parze sajgonki w sosie sojowym.

Dorsz gotowany na parze z cukinią i parmezanem

Dorsz na obiad? Czemu nie! Dorsz gotowany na parze z cukinią i parmezanem to naprawdę szybki przepis, który nasyci dzieci, ale jednocześnie nie będą się po nim źle czuły, jak po solidnej porcji makaronu z sosem. Dzieci mogą jeść ryby od 7 miesiąca życia, więc w przypadku starszych dzieci nie musisz się martwić, czy są już wystarczająco duże, aby jeść ryby, czy nie.

Składniki

  • ½ młodej cukinii
  • 10 g filetu z dorsza
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka startego parmezanu

Sposób przygotowania

  • Umyj cukinię, odetnij oba końce i zetrzyj ją grubo na tarce do sera lub warzyw.
  • Gotuj startą cukinię razem z dorszem, zajmie to około 15 minut.
  • Wymieszaj cukinię z oliwą z oliwek, podawaj z duszonym dorszem, posyp parmezanem i podawaj.

Danie to, odpowiednie na kolację, możesz podawać dzieciom od siódmego miesiąca życia, ale dzieciom do dziewiątego miesiąca życia zalecamy zmieszanie duszonych składników z serem i oliwą z oliwek i podanie jako owsianki. Starsze dzieci z pewnością będą zachwycone jedzeniem całych kawałków.

Pudding z tapioki z mlekiem kokosowym

Tapioka to małe, przezroczyste perełki pozyskiwane z południowoamerykańskiej rośliny o nazwie maniok i są nieodłącznym składnikiem napojów bubble tea. Te perełki skrobiowe są bezglutenowe i w połączeniu z mlekiem kokosowym można przygotować również bezlaktozową kolację dla dzieci. Tapioka jest odżywcza i sycąca, a jednocześnie łatwa do strawienia, więc nadaje się również na kolację.

Składniki

  • 2 łyżki perełek tapioki
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżka półtłustego mleka lub sunaru
  • miód i owoce do smaku

Sposób przygotowania

  • Ugotuj perełki tapioki w mleku, stale mieszając. Perły zaczną gęstnieć około 10 minut po zagotowaniu, co oznacza, że ​​pudding jest gotowy.
  • Ugotowany pudding można dosłodzić miodem, ale dzięki mleku kokosowemu jest smaczny bez niego.
  • Przelej pudding do miseczek i udekoruj owocami do smaku.
  • Aby uzyskać dodatkowy smak, możesz zetrzeć skórkę z limonki na wierzchu.

Pudding z tapioki jest pyszny, szybki i stanowi świetną alternatywę dla zwykłego puddingu, który może być zbyt ciężki dla niektórych dzieci na kolację. Należy jednak zachować ostrożność stosując tapiokę – jest ona dość kaloryczna, dlatego powinny jej unikać osoby chorujące na cukrzycę oraz osoby starające się zrzucić wagę.

Źródło foto: Freepik

Kawior kukurydziany

Nie ma takiego kawioru jak kawior, a dzieci nie będą kręcić nosami na tę kukurydzę. Prosty obiad dla dzieci od pierwszego roku życia jest bardzo różnorodny i jest również alternatywą dla kaszki kukurydzianej.

Składniki

  • 2 małe kolby kukurydzy (można kupić w solance) lub 150 g kukurydzy z puszki
  • 1 łyżeczka tahini (pasty sezamowej)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  • Ugotuj kolby kukurydzy na parze i zmiksuj z pastą tahini i oliwą z oliwek.
  • Jeśli używasz kukurydzy z puszki, nie musisz jej już gotować na parze, tylko od razu zmiksuj.

Nawet o tym nie pomyślałeś i możesz zawołać dzieci na obiad, prawda? Jeśli uważasz, że to danie będzie nieciekawe i zbyt proste dla dzieci, możesz zrobić z niego dip, dodając więcej pasty tahini lub wody. Dzieci mogą maczać warzywa (marchew, ogórki, seler) w tak przygotowanym sosie lub rozsmarować dip na toście.

Ryż basmati z topinamburem

Topinambur staje się coraz bardziej popularny w naszej części świata, nie tylko jako roślina ozdobna o pięknych żółtych kwiatach. Te smaczne bulwy, pochodzące pierwotnie z Brazylii, zeszły na dalszy plan, gdzie zostały wyparte przez uprawę ziemniaków, ale od dawna znów są hitem w każdej porządnej kuchni.

Składniki

  • 2 topinambur
  • 15 g ryżu basmati
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  • Obierz topinambur, pokrój go w drobną kostkę i ugotuj na parze. Do gotowania na parze możesz również użyć parownika Beaba - wlej wodę do zbiornika do poziomu 2 i gotuj na parze przez 10 minut.
  • Ugotuj ryż basmati zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Wymieszaj duszone topinambur z oliwą z oliwek, dopraw według potrzeb i wieku dzieci, i podawaj z ryżem.

Topinambur, znany również jako słonecznik bulwiasty, może być trudny do strawienia dla niektórych dzieci. Dlatego wskazane jest gotowanie tych bulw na parze, co zmiękczy je i ułatwi ich strawienie dzieciom. Jeśli w domu są mięsożercy, a Twoje dzieci nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, możesz również dodać porcję mięsa do tego dania.

Nie zapomnij zaangażować dzieci w cały proces przygotowywania potraw. Będą one o wiele bardziej cieszyć się jedzeniem przygotowanym samodzielnie, a Ty nauczysz je doceniać jedzenie już od najmłodszych lat. Jeśli we wczesnym dzieciństwie wykażą zainteresowanie gotowaniem i lubią Cię obserwować w kuchni, daj im własną kuchnię dla dzieci. Zobaczysz, że zaskoczą Cię swoimi dziełami w kuchni dla dzieci, a kto wie, może nawet Cię zainspirują.

Źródło:

  • Christophe Saintagne, Laura Portelli, Laurence Haurat. Your Baby's First Food with Babycook®. Hiszpania: Ducasse Édition, 2022.

Help improve this article
Czy ten artykuł jest pomocny?