Dieta śródziemnomorska: czy naprawdę może zmniejszyć ryzyko alergii u dzieci?

4 min
14. cze'22

Poczekalnie u alergologów coraz częściej zapełniają się dziećmi czekającymi na pierwsze badanie. Płuca, zwłaszcza wiosną, są nieustannie atakowane przez ciała obce i alergeny, które czają się wszędzie dookoła. Objawy alergii i astmy można złagodzić lekami, ale także zmianą stylu życia. Czy słyszałeś o diecie śródziemnomorskiej? Mówi się, że jest w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii, z którymi boryka się coraz więcej dzieci.

Uczulenie na pyłki i wszystko co kwitnie, nie jest przyjemne o tej najpiękniejszej porze roku. Nawet pozornie niewinny spacer po parku może skończyć się obrzękiem błon śluzowych, zatkanym nosem i czerwonymi oczami jak po nocnym płaczu. Dlaczego i jak faktycznie dochodzi do reakcji alergicznej?

Stredomorská diéta a kuchyňa

Źródło: Freepik

Gdy alergeny (pyłki, kurz, ale także alergeny znajdujące się w pożywieniu) dostaną się do organizmu, układ odpornościowy traktuje je jako szkodliwe i chcąc chronić organizm, wysyła przeciwciała, których zadaniem jest walka z tymi alergenami. Efektem ubocznym tego mechanizmu obronnego jest produkcja histaminy, substancji chemicznej odpowiedzialnej za nieprzyjemne objawy, które kojarzymy z reakcją alergiczną, a mianowicie katar, swędzenie oczu i ból gardła.

Sposobem na alergię jest osiągnięcie równowagi między tym, co dostaje się do organizmu z otoczenia (w tym przypadku tym, czym oddychamy) a reakcją organizmu na tych „intruzów”. Większość nieprzyjemnych alergii leczymy lekami, w wielu przypadkach unikamy przyczyn reakcji alergicznej (sierść zwierząt, określone rodzaje pokarmu itp.). Jednak odpowiedzią może być również zmiana stylu życia i inspiracja kuchnią śródziemnomorską. Co sprawia, że ​​jest tak wyjątkowa i dlaczego ta dieta jest coraz częściej kojarzona z leczeniem alergii u dzieci?

Wpływ na zdrowie

Wykazano, że korzyści zdrowotne wynikające z diety śródziemnomorskiej są największe zwłaszcza w przypadku problemów z oddychaniem. Dzieci stosujące tę dietę rzadziej zapadają na alergie oddechowe i skórne, a także astmę. Na greckiej wyspie Krecie, gdzie dieta śródziemnomorska jest zasadniczo stylem życia, prawie żadne dziecko nie cierpi na alergie i to właśnie tutaj narodziła się idea, że ​​dieta śródziemnomorska może być odpowiedzią na sezonowe alergie.

Na wstępie należy jednak zaznaczyć, że dieta śródziemnomorska nie jest dla wszystkich. Może to paradoks, ale niektóre dzieci mogą być uczulone na niektóre pokarmy w tym rodzaju diety, zwłaszcza na orzechy oraz wybrane rodzaje warzyw i owoców. Dieta śródziemnomorska nie będzie odpowiednia dla Twojego domu, nawet jeśli będziesz starał się wykorzystywać w kuchni jak najwięcej lokalnych i sezonowych produktów spożywczych.

Stredomorská diéta a jedlo

Co mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego robią inaczej?

Dieta śródziemnomorska jest bogata w zdrowe składniki, które są pełne antyoksydantów i dostarczają organizmowi jak najwięcej składników odżywczych, witamin i minerałów. To właśnie antyoksydanty pomagają organizmowi zwalczać choroby i uwalniać go od wolnych rodników. Wolne rodniki powstają jako produkt uboczny codziennego funkcjonowania komórek organizmu. W przeszłości antyoksydanty były znane z tego, że minimalizują ryzyko chorób serca i raka, przy czym okazało się, że pomagają organizmowi zwalczać alergie i astmę.

Eksperci przypominają jednak, że jeśli chcesz skutecznie walczyć z alergią dietą śródziemnomorską, musisz w niej uwzględnić wszystkie zalecane pokarmy, a nie tylko jedną czy dwie. Dieta śródziemnomorska obfituje w świeże owoce, warzywa, ryby i orzechy i nie znajdziesz w niej fast foodów i półproduktów. W związku z odżywianiem się w stylu śródziemnomorskim mówi się o diecie, ale nie musisz się martwić, że Twoje dzieci będą głodować. Ten styl życia jest bardzo łatwy w utrzymaniu i obejmuje wspomniane wyżej świeże owoce i warzywa, ryby, orzechy i nasiona, chude mięso, produkty pełnoziarniste, fasolę i oliwę z oliwek.

Żywność śródziemnomorska może pomóc zmniejszyć objawy alergii i przynieść ulgę dzieciom, ponieważ jest bogata w witaminę C, resweratrol, kwercetynę, kwasy tłuszczowe omega-3, kwas foliowy i karotenoidy. Wszystkie te substancje zawarte w pożywieniu w pewien sposób wspomagają organizm w walce z alergenami, działają przeciwhistaminowo i przeciwzapalnie. Kuchnia śródziemnomorska obejmuje następujące produkty:

  • papryka
  • pomidory
  • brokuły
  • pomarańcze
  • arbuzy
  • jabłka
  • truskawki
  • czerwone winogrona i sok winogronowy
  • morwa
  • cebula
  • orzechy głównie arachidowe i włoskie)
  • nasiona (lniane, konopne, chia)
  • dynia
  • czerwone buraczki
  • warzywa strączkowe (fasola, soczewica, ciecierzyca, groch)
  • spirulina
  • wodorosty
  • hibiskus jadalny
  • szpinak i warzywa ciemnoliściaste
  • ryby (sardynki, dorsz, makrela, śledź, łosoś)
  • chude mięso (kurczak i indyk)
  • czarna herbata